Lista Facultati | Admiterea la Facultate, Subiecte Admitere 2013

Switch to desktop

Nicio Universitatea Din Romania In Top

În fiecare an universitățile din întreaga lume așteaptă unul dintre cele mai prestigioase clasamente al universităților mondiale: clasamentul Shanghai. Este unul dintre cele mai așteptate clasamente de acest fel, însă, în același timp este și contestat,deoarece, consideră unii, este axat, mai mult pe cercetare decât pe modul de predare.
Clasamentul este realizat de catre Universitatea Jiaotong din Shanghai și este denumit oficial Academic Ranking of World Universities (ARWU).

Topul universitatilorAnul acesta,ca și în anii trecuți de altfel, universitățile americane își păstrează supremația. În ceea ce privește țara noastră, nici o universitate românească nu se află în top.

Primele trei locuri ale topului sunt ocupate de Harvard, Stanford si Berkeley, iar următoarele locuri au fost adjudecate de către MIT - Massachusetts Institute of Technology și Cambridge, care marchează o premieră, fiind prima instituție din afara SUA care ocupă locul al cincilea. De fapt, SUA deține supremația, 17 dintre primele 20 de locuri fiind ocupate de instituții de învățământ superior din SUA.

Clasamentul Shanghai este unul dintre cele mai criticate topuri

Este normal ca în cazul clasamentelor de acest tip să apară numeroase critici. Anul acesta cei mai mulți susțin că științele exacte sunt privilegiate. Mai exact,există voci care spun că a fost pusă în față cercetarea, în detrimentul sistemului de predare. Criteriile de acordare a titlurilor s-au bazat pe premiile obținute de studenții și cercetătorii universităților, cum ar fi medaliile Fields sau premiile Nobel, dar și articolele publicate în reviste ca Nature sau Science.

În ceea ce privește Europa, Marea Britanie este fruntașă. Cambridge și Oxford ocupă locuri în top 10, iar College of London se află pe locul 21, coborând 2 locuri față de anul precedent. De asemenea, Școala Politehnică Federală din Zurich a intrat anul acesta pentru prima oară în top 20.

Top 500 este marcat și anul acesta de SUA, cu 146 de universități. Marea Britanie și Germania sunt reprezentate de un număr de  37 de instituții de învățământ superior, fiecare, iar China de 34.

Franța are în top Universite Pierre et Marie Curie, prima universitate din această țară și Paris Sud, care ocupă locul 39.

În ceea ce privește România, nici o universitate de la noi nu a reușit să intre în top deoarece la noi se pune mai mult accent pe predare, în detrimentul cercetării.

Cum se realizează clasamentul Shanghai

Indicatorii clasamentului sunt bazați pe:

  • Numărul absolvenților şi a profesorilor laureaţi cu premiul Nobel sau medalia Fields
  • Numărul de articole publicate în revistele Nature şi Science
  • Numărul lucrărilor indexate în Science Citation Index Expanded şi Social Science Citation Index
  • Cei mai citaţi cercetători în 21 de domenii
  • Performanţa academică a universităţilor

Clasamentul Shanghai este disponibil online pe site-urile www.arwu.org si www.shanghairanking.com.

Copyright © www.ListaFacultati.ro 2007-2013 . Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al ListaFacultati.ro.
Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996. Informatiile de pe site au caracter orientativ si neoficial. Nici o raspundere nu este asumata de www.ListaFacultati.ro cu privire la: valabilitatea si corectitudinea informatiilor de pe site, acreditarea / abilitarea / recunoasterea institutiilor si a studiilor/cursurilor prezentate. Va rugam a verifica /contacta institutiile (sau organizatiile corespunzatoare) care au studii / cursuri ce va intereseaza si alte surse corespunzatoare pentru informatii corecte si valabile.

Top Versiunea Desktop